Kiihottuminen, nautinto ja orgasmi

Mietityttääkö sinua tämä aihe? Haluatko lisätietoa asiasta, joka sinua kiinnostaa tai jopa askarruttaa? Lähetä minulle viesti tai kommentoi tähän postiin. Jos tuntuu siltä, kaikesta voimme keskustella lisää myös neuvonnassa tai terapiassa. Tämä post kuuluu sarjaan ”Uskalla kysyä”.

Onko nautintoa ilman orgasmia? Onko orgasmi ainoa tapa toteuttaa onnistunut seksuaalikokemus?

Kun puhutaan kiihottumisesta ensimmäisenä monille tulee mieleen elokuvamainen kohta, jossa pari repii vaatteita toisiltaan ja palavassa halussa ryhtyy samantien yhdyntään eteisessä seinää vasten… Kaikki tämä voi olla kiva osa seksiä, mutta kiihottuminen ei välttämättä ole kaikille niin automaattista tai hetken huumassa tapahtuva asia. Se mikä minua kihottaa voi olla toiselle jarru.

Kiihottuminen ja nautinto ovat henkilökohtaisia ja monipuolisia kokemuksia, joihin vaikuttavat sekä psyykkiset mielialat että ulkopuoliset tekijät. Mitä sitten jos seksiä ei tee mieli, ei ko tilanteessa tai yleisestikään? Sitten kannattaa ruveta ajattelemaan onko jotakin, joka aktivoi jarrujamme vai puuttuuko ehkä jotakin, joka voisi painaa kaasuumme.

Oletko ikinä miettinyt mitä kaikkea haluat kun haluat seksiä, toisin sanoen minkälaista seksiä haluat, kenen kanssa? Entäs oletko pysähtynyt ajattelemaan minkälaista seksiä/kumppania et halua?

”Nukahtanutta” nautinnon tunnetta voi herättää aloittamalla omista pienistä arjen mieltymysten huomaamisesta. Kykyämme nauttia voidaan kehittää ja laajentaa eri suuntin ruokkimalla mielihyvää, oman ja kumppaneiden tuntemustamme.

Meille on vuosien aikana syötetty stereotyyppi, jonka mukaan ainoa onnistunut seksuaalinen kokemus päätyy yhdyntään, joka huipentuu laukeamiseen. Se (yleensä naishenkilö) joka ei laukea, ei nauttinut. Se on myytti.

Seksiin voi kuulua muutakin kuin yhdyntä. Siitä saa nauttia saavuttamatta orgasmia, joka, jos ja kun tulee, ei välttämättä tarvitse johtua yhdynnästä ollakseen aito ja nimensä arvoinen!

Jos et tule pelkän yhdynnän yhteydessä sinussa ei ole mitään vikaa. Osa (isokin osa!) meistä tarvitsee erilaista stimulointia tullakseen. Orgasmeja saa haluta ja etsiä, mutta niitä ei ole pakko saavuttaa vain yhdellä ja ainoalla tavalla.

Orgasmin puutteen syy voi olla psyykkinen ja/tai voi johtua kontekstista. Neuvojasi voi auttaa sinua ymmärtämään ja selvittämään näitä tekijöitä. Joskus kyseessä voikin olla fyysinen este eli seksuaalinen toimintahäiriö. Tämmösessä tapauksessa neuvojasi voi auttaa ohjaamalla sinut sopivan terveyden ammatilaisen luokse.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *